Skąd się biorą dziurki w serze? Pomocnicy i wrogowie

(Warsztaty) Nauki Przyrodnicze
60 min

Opis zajęć:

Wiecie, dlaczego niektóre sery mają dziurki? Czy ktoś je tam zrobił? A może to sprawka myszy?
Niee. Nic z tych rzeczy. Za tymi dziurkami stoją…BAKTERIE. I to właśnie ich będą dotyczyły dzisiejsze zajęcia.
Najpierw – wspólne oglądanie szalek z różnymi rodzajami bakterii i próba odgadnięcia, na jakich przedmiotach codziennego użytku mogą bytować, a następnie – proste eksperymenty i zabawa, które pokażą Wam, jak działa fermentacja.
Wspólnie z prowadzacą zrobicie też doświadczenie z wodą gazowaną i plasteliną, by zobaczyć, jak mogą powstawać „pęcherzyki” – takie jak w serze!
Poza tym, dowiecie się, które bakterie są dobre, a które złe. Prowadząca wyjaśni Wam, co robią te dobre, np. w jogurcie czy w naszym brzuchu, a które mogą powodować choroby i jak się przed nimi chronić.
Na koniec: zabawa w „dobre i złe bakterie” – czyli ruchowa gra z balonami, która pomoże utrwalić zdobytą wiedzę poprzez ruch.

Prowadzący: mgr Katarzyna Wójcik

Informacje dodatkowe:

Termin: 25 października
Miejsce: : Wydział Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych