
Czy bakterie mogą być smaczne?
(Warsztaty) (Wykład) Nauki Przyrodnicze
120 min
Opis zajęć:
Odpowiedź brzmi: mogą!
Niektóre bakterie są naszymi przyjaciółmi – pomagają trawić i dbają o nasze zdrowie.
Można je znaleźć na przykład w jogurcie, serze, kefirze czy kapuście kiszonej, a nawet w niektórych kiełbasach.
Podczas zajęć dowiecie się, jak te bakterie trafiają do jedzenia i dlaczego warto je jeść. Zobaczycie, co dzieje się z mlekiem, gdy powstaje z niego jogurt, poznacie tajemnice kiszenia kapusty, ogórków i wiele innych.
Zajęcia odbędą się w laboratorium, zatem pewnikiem jest, że będzie dużo doświadczania i eksperymentowania. Oczywiście pod okiem prowadzącej!
Prowadząca: prof. dr hab. Maria Swiontek-Brzezińska
Informacje dodatkowe:
Termin: 25 października
Miejsce: Wydział Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych (ul. Lwowska 1)
