Czy bakterie mogą być smaczne?

(Warsztaty) (Wykład) Nauki Przyrodnicze
120 min

Opis zajęć:

Odpowiedź brzmi: mogą! 

Niektóre bakterie są naszymi przyjaciółmi – pomagają trawić i dbają o nasze zdrowie. 
Można je znaleźć na przykład w jogurcie, serze, kefirze czy kapuście kiszonej, a nawet w niektórych kiełbasach. 
Podczas zajęć dowiecie się, jak te bakterie trafiają do jedzenia i dlaczego warto je jeść. Zobaczycie, co dzieje się z mlekiem, gdy powstaje z niego jogurt, poznacie tajemnice kiszenia kapusty, ogórków i wiele innych.
Zajęcia odbędą się w laboratorium, zatem pewnikiem jest, że będzie dużo doświadczania i eksperymentowania. Oczywiście pod okiem prowadzącej!

Prowadząca: prof. dr hab. Maria Swiontek-Brzezińska

Informacje dodatkowe:

Termin: 25 października
Miejsce: Wydział Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych (ul. Lwowska 1)